Autoworld
Autoworld.com.my  

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Reply to this topicStart new topic
> Claming On Insurance, sekiranya insurance saya under insured
skyna1719
post Oct 20 2009, 02:23 AM
Post #1


1st Gear


Group: Members
Posts: 1
Joined: 20-October 09
Member No.: 90,662



saya ada 1 soalan yang saya sendiri pun tak tahu mana nak dapatkan jawapan.. diharap dapatla membantu saya disini ye..

saya mengalami kemalangan kereta pada sept 2009 dan saya buat report polis dan hantar kenderaan saya di sebuah bengkel yang dinasihatkan oleh pihak insurance dan merupakan salah satu dari panel pihak insurance saya.. saya mintak kereta saya dapat disiapkan dalam kadar segera dan pihak bengkel bersetuju tapi dengal bersyarat saya perlu meletakkan deposit dalam sejumlah wang.. pihak bengkel mengatakan bahawa kenderaan saya adalah under insured..
bila saya melihat keadaan kenderaan saya cuma lah sedikit kerosakan dan bihak bengkel membuat tuntuan yang agak banyak pada pendapat saya.. dan setelah kenderaan saya siap.. jumlah yang saya bayar untuk deposit diambil sebagai jumlah yang tidak dicover sepenuhnya oleh pihak insurance dimana saya diminta untuk membayar kerana kenderaan saya under insured..

saya mintak pendapat macamna saya boleh buat untuk dapatkan kepastian yang saya tak ditipu oleh pihak insurance (adjuster) dan juga pihak bengkel berkenaan tuntutan yang dibuat dgn jumlah yang agak mahal dibandingkan dgn kerosakan yang saya alami.. apa yang patut saya buat untuk dapatkan kepastian?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Along
post Oct 21 2009, 02:03 AM
Post #2


Road Warrior
**

Group: Members
Posts: 939
Joined: 27-December 01
From: Jeddah/Klang
Member No.: 17,358



sekiranya bayaran sudah dibuat dan kereta sudah diambil dari bengkel, boleh cuba buat tuntutan di tribunal pengguna.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
alldisc
post Nov 18 2009, 09:49 AM
Post #3


Tokyo Drifter
***

Group: Members
Posts: 2,696
Joined: 8-August 07
Member No.: 67,618



contoh under-insured yang senang difahami

1. sebuah kereta bernilai RM100,000. sum insured cuma RM70,000 - atau 7/10 @ 70%.

bila berlaku kemalangan dan katakan kos pembaikan RM10,000, maka insurans akan bayar cuma 7/10 atau RM7,000. ini kerana premium dibayar cuma 7/10 saja.

2. sebuah kereta bernilai RM100,000. sum insured RM80,000. - atau 8/10 @ 80%.

kereta terbakar hangus dan total loss. oleh kerana sum insured cuma 80%, maka insurans cuma membayar 80% saja atau RM80,000.

harap maklum.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ain206
post Nov 18 2009, 08:27 PM
Post #4


Fast & Furious
***

Group: Members
Posts: 1,358
Joined: 6-April 09
From: Klang Valley
Member No.: 86,871



QUOTE (alldisc @ Nov 18 2009, 09:49 AM) *
contoh under-insured yang senang difahami

1. sebuah kereta bernilai RM100,000. sum insured cuma RM70,000 - atau 7/10 @ 70%.

bila berlaku kemalangan dan katakan kos pembaikan RM10,000, maka insurans akan bayar cuma 7/10 atau RM7,000. ini kerana premium dibayar cuma 7/10 saja.

2. sebuah kereta bernilai RM100,000. sum insured RM80,000. - atau 8/10 @ 80%.

kereta terbakar hangus dan total loss. oleh kerana sum insured cuma 80%, maka insurans cuma membayar 80% saja atau RM80,000.

harap maklum.



bro alldisc ... smile_thumbup.gif

untuk no 1 saya bagi kan fomula nya sekira berlaku under insured dan average clause diguna pakai untuk pengiraan tuntutan insuran.....

kos pembaikan x nilai insuran / nilai pasaran = bayaran yg akan dijelaskan oleh sykt insuran. Perbezaan nya di tanggung oleh pemilik kenderaan.

(cost of repair x insured value/ market value = amount borne by insurance company. The different from own pocket)

10000 x 70000 / 100000 = 7000. 3000 dari poket pemilik

tetapi fomula ini tidak diguna pakai untuk tuntutan total loss atau kecurian. dalam kes in jumlah pampasan ialah nilai insuran atau nilai pasaran mana satu yang paling rendah..... lebih kurang macam tu lah.... nak cerita panjang sgt kena buka kelas..... off and on saya akan cuba mencelah...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jumpman23
post Nov 19 2009, 08:39 AM
Post #5


Fast & Furious
***

Group: Members
Posts: 1,203
Joined: 26-February 04
Member No.: 34,401



Inilah kisah saya tentang tuntutan kereta hilang

Kereta Waja dah 5 tahun kena curi, lepas tu pergi buat polis report, dan pergi ke Insurance Agent, tanya mereka apa yang dikehendaki. Sedia dan isikan semua maklumat yang dikehendaki.

Lebih kurang 2-3 minggu mereka akan hantar surut dan bagi tau Adjuster Agent. Ko kena pergi ke Adjuster Agent untuk memberi maklumat dan memberi apa2 butir yang dikehendaki. Adjuster Agent akan mengambil gambar dan hantar profile kes kereta hilang balik ke ibu pejabat untuk melanjutkan proses.

Lepas tu kena tunggu lebih kurang 8 - 9 bulan. Buat masa sementara instalment kereta kena bayar Bank. Kalau rajin kena call headquarter untuk menyiasat status.

Mereka akan isukan surat yang menyatakan mereka akan memberi tuntutan, kena angkat surat ni pergi ke syarikat Finance untuk disahkan (cop&sign) oleh officer, awak pun kena sain. Surat ini kena hantar balik kepada Agent insurans.

Kalau beli insurans seperti RM 100,000 mereka akan menbuat anggaran mengikut kadar kereta di pasaran sekarang, dalam kes saya nasib baik saya dapat balik 99% dari coverage cover note saya.

Maklumat tentang Tuntutan Insurance Kereta




smile_angry.gif Yang tak baik tu, jika beli kereta baru NCB diskaun hilang. Jadi kena bayar insurans lebih kurang MYR 2 ribu bagi tahun pertama.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
alldisc
post Dec 9 2009, 09:21 AM
Post #6


Tokyo Drifter
***

Group: Members
Posts: 2,696
Joined: 8-August 07
Member No.: 67,618



QUOTE (ain206 @ Nov 18 2009, 08:27 PM) *
bro alldisc ... smile_thumbup.gif

untuk no 1 saya bagi kan fomula nya sekira berlaku under insured dan average clause diguna pakai untuk pengiraan tuntutan insuran.....

kos pembaikan x nilai insuran / nilai pasaran = bayaran yg akan dijelaskan oleh sykt insuran. Perbezaan nya di tanggung oleh pemilik kenderaan.

(cost of repair x insured value/ market value = amount borne by insurance company. The different from own pocket)

10000 x 70000 / 100000 = 7000. 3000 dari poket pemilik

tetapi fomula ini tidak diguna pakai untuk tuntutan total loss atau kecurian. dalam kes in jumlah pampasan ialah nilai insuran atau nilai pasaran mana satu yang paling rendah..... lebih kurang macam tu lah.... nak cerita panjang sgt kena buka kelas..... off and on saya akan cuba mencelah...

saya ialah seorang adjuster berlesen ( 8 tahun pengalaman) dan ditauliahkan oleh MII. contoh yang saya berikan ialah yang mudah difahami. saya percaya dalam 1,000 pemilik kereta belum tentu ada 1 pun yg memahami kaedah tuntutan insurans. pasal tu saya beri contoh yang mudah difahami berkaitan under insured.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mhadz89
post Nov 25 2010, 12:54 PM
Post #7


1st Gear


Group: Members
Posts: 1
Joined: 25-November 10
Member No.: 103,756



QUOTE (alldisc @ Dec 9 2009, 09:21 AM) *
saya ialah seorang adjuster berlesen ( 8 tahun pengalaman) dan ditauliahkan oleh MII. contoh yang saya berikan ialah yang mudah difahami. saya percaya dalam 1,000 pemilik kereta belum tentu ada 1 pun yg memahami kaedah tuntutan insurans. pasal tu saya beri contoh yang mudah difahami berkaitan under insured.


salam,
sy mengalami kemalangan baru2 ini.. kereta saya proton wira a/b 1.3 tahun2002 , 25% dr jumlah kerosakan akan di tanggung oleh saya.. tolong jelaskn
Go to the top of the page
 
+Quote Post
DC18
post Dec 1 2010, 03:33 PM
Post #8


Fast & Furious
***

Group: Members
Posts: 1,664
Joined: 5-December 02
Member No.: 24,029



If u think u car is not under insured, please show proof by newspaper cutting, dealer offer price etc. to support ur claim.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 





RSS Lo-Fi Version  |  Powered By IP.Board © 2008  IPS, Inc Time is now: 20th April 2014 - 01:03 AM