Autoworld
Autoworld.com.my  

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Reply to this topicStart new topic
> Kanchil Lama Atau Viva Baru, Sila Bantu Saya Membuat Keputusan
mahathev
post Feb 3 2012, 12:19 AM
Post #1


3rd Gear


Group: Members
Posts: 3
Joined: 1-February 12
Member No.: 117,296



Saudara/Saudari,

Anak(P) saya sedang menggunakan MAW 1339 Perodua Kanchil 660EX Jan 2003 yang dibeli terpakai dgn harga 14K 3 tahun lalu. Kereta ini dalam keadaan baik di guna antara Bdr Sunway dan Kelana Jaya. Barang penggantian timing belt, clutch plate di tukar serta cat metalic baru.

Soalan saya: Samada membuat complete overhaul serta perhiasan dan masih menggunakan Kanchil atau menjual Kanchil dan membeli Viva 850 yang baru.

Apakah kebaikan dan keburukan didalam membuat pemilihan ini ?
Adakah kah cadangan utk membeli Viva 850 langkah yang bijak ?
Berapakah anggaran harga terkini penjualan Kanchil ?

Sekian, terima Kasih - Mahathev
rolleyes.gif

Go to the top of the page
 
+Quote Post
citre8v
post Feb 3 2012, 01:03 AM
Post #2


Advanced
*

Group: Members
Posts: 69
Joined: 27-October 09
Member No.: 90,817



QUOTE (mahathev @ Feb 3 2012, 12:19 AM) *
Saudara/Saudari,

Anak(P) saya sedang menggunakan MAW 1339 Perodua Kanchil 660EX Jan 2003 yang dibeli terpakai dgn harga 14K 3 tahun lalu. Kereta ini dalam keadaan baik di guna antara Bdr Sunway dan Kelana Jaya. Barang penggantian timing belt, clutch plate di tukar serta cat metalic baru.

Soalan saya: Samada membuat complete overhaul serta perhiasan dan masih menggunakan Kanchil atau menjual Kanchil dan membeli Viva 850 yang baru.

Apakah kebaikan dan keburukan didalam membuat pemilihan ini ?
Adakah kah cadangan utk membeli Viva 850 langkah yang bijak ?
Berapakah anggaran harga terkini penjualan Kanchil ?

Sekian, terima Kasih - Mahathev
rolleyes.gif


bergantung kepada driver/owner.. kalau nak save duit, simpan la kancil tu.. kalau nak brand new car beli la viva, takde masalah, cuma lagi banyak utang la..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
br1
post Feb 3 2012, 09:58 AM
Post #3


Tokyo Drifter
***

Group: Members
Posts: 2,825
Joined: 28-June 09
Member No.: 88,617



QUOTE (citre8v @ Feb 3 2012, 01:03 AM) *
bergantung kepada driver/owner.. kalau nak save duit, simpan la kancil tu.. kalau nak brand new car beli la viva, takde masalah, cuma lagi banyak utang la..


dua dua kereta pun kecil juga - ape beza tukar ? simpan duit dan tukar ke kereta besar bila anak awak mula kerja, orang tengok pun ada class sikit, tukar viva sekarang, kereta viva mesti di pakai bila anak awak kerja - mana ada class bawa viva kerja, at least pun kereta besar sikit lah, mana tahu nak guna kereta untok outstation - viva bahaya lah, kereta kecil.
just my 1 ct.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mahathev
post Feb 3 2012, 09:53 PM
Post #4


3rd Gear


Group: Members
Posts: 3
Joined: 1-February 12
Member No.: 117,296



citre8v dan br1 = saya akan upgrade Kanchil sya dan menggunakanya sehingga mengumpul wang utk membeli kereta yang lebih besar kapasiti. Terima Kasih atas pandangan/nasihat.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
KL3223
post Feb 4 2012, 08:36 AM
Post #5


Road Warrior
**

Group: Members
Posts: 945
Joined: 17-September 08
Member No.: 75,510



QUOTE (mahathev @ Feb 3 2012, 09:53 PM) *
citre8v dan br1 = saya akan upgrade Kanchil sya dan menggunakanya sehingga mengumpul wang utk membeli kereta yang lebih besar kapasiti. Terima Kasih atas pandangan/nasihat.


mahathev: smile_thumbup.gif kalau tak rosak, terus maintain & upgrade je, viva bukan murah....senang untuk dapat loan, tapi pengsan bila nak bayar....
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 





RSS Lo-Fi Version  |  Powered By IP.Board © 2008  IPS, Inc Time is now: 19th December 2014 - 01:20 AM