Autoworld
Autoworld.com.my  

Welcome Guest ( Log In | Register )

2 Pages V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Ford Lynx - Engine stalling problem
Ashstar
post Sep 13 2005, 10:06 AM
Post #1


Tokyo Drifter
***

Group: Members
Posts: 2,997
Joined: 16-June 03
Member No.: 27,871



Sifus, would just like to share my current problem before I send my car
for a checkup this weekend:

Car was idling pretty low and unstable, and stalled a few times
especially with air-cond switched on. Have subsequently replaced all 4
spark plugs and everything seemed fine.

Later that day the problem kicked up again, this time the accelerator
was "choking" badly even if it was stepped on. And I was driving around
without air-cond to prevent it from stalling.

Continue driving on until the car wouldn't start again after dinner. And
faint burnt smell could be felt after numerous failed attempt to start
the engine. I had to leave my car there until the next morning.

Found a mech and went to the car. It now starts up sometimes but either
the idling was low and unstable, or the engine would stall immediately
upon accelerating. Pushed the car into workshop and have the following
items replaced:

- fuel pump (this was apparently the main culprit)
- fuel filter
- spark plug cables
- spark plugs (again...)

The car is now drivable, but engine chokes and coughs every now and then.
And I only switch on the air-cond while driving, as it might stall when
not moving... Frown

Pretty frustrating after spending few hundred bucks on the repair, any
idea what else could have gone wrong in my case here? Opinions/feedbacks
much appreciated, cheers! Wink
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kudyne
post Sep 13 2005, 10:50 AM
Post #2


Taxi Driver
**

Group: Members
Posts: 389
Joined: 4-April 01
Member No.: 12,974



check yur Air Flow sensor (after the Air filter box).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ashstar
post Sep 13 2005, 11:23 AM
Post #3


Tokyo Drifter
***

Group: Members
Posts: 2,997
Joined: 16-June 03
Member No.: 27,871



Thanks kudyne, will definitely keep that in mind when I bring her into
the workshop again this saturday.

Am suspecting other culprits ie. throttle body as well

Anyone happen to face similar prob before? Many thanks!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ashstar
post Sep 13 2005, 02:50 PM
Post #4


Tokyo Drifter
***

Group: Members
Posts: 2,997
Joined: 16-June 03
Member No.: 27,871



Kudyne, is it possible for me to check the sensor myself? Any directions
on how to do so?

Just wonderin gif I could manage this on my own, though not likely that
I'm able to fix anything... Smile
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kudyne
post Sep 14 2005, 03:03 PM
Post #5


Taxi Driver
**

Group: Members
Posts: 389
Joined: 4-April 01
Member No.: 12,974



The problem is Ford dun have LED like honda to indicate fault codes. So
try to get from potong shop. This may sacrifice some money la, like when I
suspect my throttle body not in good condition when WOT reading not up to
maximum, after sent to Ford SC checked with computer and idicates TB
sensor not good, but chged to second hand one oso same reading. Might be
some other else. Mine oso RPM drops and rise again when chg gear P to D,
but engine never die la.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
voon
post Jul 25 2006, 09:48 PM
Post #6


Veteran
**

Group: Members
Posts: 140
Joined: 6-March 04
Member No.: 34,656



I know there's a thread discussing this prob, but i can't find it.

Anyway, i think we know this stalling prob is due to the cam sensor. Just
to ask, do u guys buy and keep it stock ready ? As i plan to do so...
buy and keep, so when prob come can fix it ASAP, no need to wait for
ordering.

What u guys think ? Good Idea ??

Thanx
Go to the top of the page
 
+Quote Post
izuan1207
post Jul 26 2006, 08:18 AM
Post #7


Veteran
**

Group: Members
Posts: 153
Joined: 25-February 06
Member No.: 56,502



If u don't mind, which Lynx model and what year that u drive now? Its
happen to me a few years ago....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
voon
post Jul 26 2006, 07:56 PM
Post #8


Veteran
**

Group: Members
Posts: 140
Joined: 6-March 04
Member No.: 34,656



mine lynx XL, year 2001. So far never happen ' touch wood ', but intent
to get it from SC and keep it ready for use. Mech oso told me that thats
the biggest culprit in lynx.

izuan, so is it ur cam sensor that gives stalling prob ??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abraxas
post Jul 27 2006, 02:44 PM
Post #9


Probation
*

Group: Members
Posts: 20
Joined: 30-March 04
Member No.: 35,306



Hi Ashtar,

I had very similar problems too. Not sure if this will help though. From
my experience:

- Try checking the ignition coil. I had to replace it with a new one to
solve this problem
- Spark plugs/cables (this is unlikely since you've already changed them)
since mine actually got flooded when I sent my car in for an engine wash
last year.

Hope this helps.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
izuan1207
post Jul 27 2006, 06:00 PM
Post #10


Veteran
**

Group: Members
Posts: 153
Joined: 25-February 06
Member No.: 56,502



Voon...last time my problems were body throttle and ignition coil.
(During that time i drove Lynx 1.6 model 1996). But now..so far my RS
still good and hopefully good foreverSmile)
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Pages V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

 





RSS Lo-Fi Version  |  Powered By IP.Board © 2008  IPS, Inc Time is now: 23rd December 2014 - 03:50 AM